Boekrecensie – Food Freedom Forever

In een post van afgelopen juli (wow, hoezo ik schrijf te weinig!?) schreef ik over mijn gevecht met het paleo dieet, mijn gezondheid en hoe de afgelopen jaren, in een notendop, op dat gebied voor mij zijn geweest. Het boek Food Freedom Forever van Melissa Hartwig, een van de grondleggers van de Whole30, stond om dat gevecht al sinds dat ik opving dat deze zou gaan uitkomen op mijn verlanglijstje om te lezen. Door de verbouwing, drukte op mijn werk en oververmoeidheid heb ik deze pas onlangs kunnen oppakken. Inmiddels met gemengde gevoelens omdat ik de strijdkracht zo verloren heb en mij niet meer druk wilde maken en wilde laten verleiden om weer een niet te winnen gevecht met mijn wilskracht aan te gaan, maar ik ben maar wat blij dat ik het boek toch onder het bouwstof vandaan heb gehaald!


Een kleine introductie

Allereerst een introductie want ik besefte mij zojuist met het bekijken van al mijn boekrecensies dat ik nog geen enkel boek van Melissa Hartwig een review heb gegeven, raar, want ik heb ze wel allemaal met veel plezier gelezen. Melissa is een gecertificeerde sportvoeding coach en mede oprichtster van de Whole30. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van clienten die hun relatie tot voeding en gewoontes willen veranderen. Als je haar Instagram volgt weet je dat de natuur haar “kerk” is en beweging een groot onderdeel van haar leven is. In de afgelopen jaren heb ik haar zien ontplooien van een “mooi weer” social media persoonlijkheid, naar een eerlijke, rauwe, this is me, persoonlijkheid die niet (meer) bang is om te laten zien dat ook zij een mens van vlees en bloed is met donkere dagen en onvolmaaktheden. De Whole30 bestaat inmiddels al een aantal jaar en is niet vastgeroest in strikte regels, maar weet mee te groeien met de ontwikkelingen op wetenschappelijk niveau, stelt regels bij en is in het verleden ook niet bang geweest om terug te komen op eerder gemaakte claims.


Deel I – Eerlijkheid, zelfreflectie en de eerste stappen

Al direct bij de intro van deel I kom je de eerlijkheid en humor tegen die ik van Melissa Hartwig gewend ben. Zij schrijft: >

“The idea of “food freedom” means different things to different people. Maybe it’s eating whatever you want without negative consequences to your health or waistline. (Good luch with that.) Maybe it’s giving up your obsession with calorie counting, food restriction, and the scale (Now we’re getting somewhere.) If you ask me, I’d say it means finally feeling in control of food, instead of food controlling you.” >

Hier geeft zij ook direct de geruststelling dat het absoluut niet hoeft te betekenen dat je nooit meer een heerlijk glas wijn, een stuk pizza of een cupcake mag eten. Het gaat er juist om dat wanneer je ervoor kiest om dit te eten dat je dit bewust zal doen, zonder schuldgevoelens. Dat het eten niet jouw gevangenisbewaarder is, maar dat jij de baas bent over het eten. Zij legt een basis door in eerste instantie vanuit zichzelf te redeneren, zij is eerlijk over haar verleden, doet zich niet anders voor dan anderen en weet deze ervaringen te koppelen aan algemene gewoontes die iedereen kan ervaren of raken. Dit maakt het leesbaar en acceptabel voor een grote groep lezers en wat mij betreft weet zij dit te doen zonder geloofwaardigheid in het verhaal te verliezen. Stap 1 van het realiseren van voedselvrijheid blijft nog altijd het volgen van een bepaald ‘dieet’ voor een bepaald termijn, maar dit beperkt zich niet tot alleen het paleo dieet en de Whole30. Natuurlijk zou zij het liefst zien dat men de 30 dagen richtlijn opgesteld door haarzelf en medeoprichter Dalas Hartwig volgt, maar in alle eerlijkheid de een is de ander niet en het gaat er uiteindelijk om dat het een voedsel vrijheid is die voor jou werkt. Een van de belangrijkste dingen om te onthouden, zo krijg ik mee, is dat dit absoluut niet gaat om het volgen van een dieet. Dieten is uit den boze! Het gaat om het aanpassen van een voedings- en levensstijl. Het stopt dan ook niet bij de 30 dagen restricties, maar gaat juist verder en legt de focus juist op wat je daarna te doen staat om je zo optimaal te blijven voelen, wat je kan verwachten (je zal ooit weer zwichten voor die cupcake) en hoe daarmee om te gaan.

Deel II – Voorbij de herintroductie

Genieten van je voedselvrijheid, de psychologie achter je voedselverlangens en relatie tot voeding, de onvermijdelijke stappen terug, jezelf wapenen en groter maken en vooral jezelf zonder schuldgevoelens in alle vrijheid laten genieten van die cupcake wanneer dat moment daar is. Het komt allemaal aan bod in het tweede deel, een belangrijk deel, het deel waarom je dit boek werkelijk aanschaft. Door gebruik van veel voorbeeld situaties waarin je op slechte wijze, minder goede wijze en beste wijze kan reageren en acteren helpt dit deel je in te zien waardoor bepaalde pogingen in het verleden niet hebben gewerkt, waardoor je bepaalde slechte keuzes blijft maken en hoe je dit te lijf kan gaan, kan doorbreken en overwinnen. Het mooie van dit boek is dat Melissa zoveel verschillende situaties pakt dat het bijna niet anders kan dat er herkenbaarheid voor jouzelf in zit, het is wat mij betreft onvermijdelijk gebleken om niet eerlijk naar mijn eigen leven en relaties te kijken en zo meer begrip te krijgen voor mijn eigen keuzes en relatie tot voeding.

Deel III – En verder…

Oké, dus je hebt je restricties gehad, je hebt je herintroductie doorstaan, je weet wat je triggers zijn, wat je grenzen zijn en je weet bewust om te gaan met je keuzes, totdat…  het leven gebeurd.
Allemaal leuk en wel, maar we hebben het over een ‘voor altijd’ vrijheid. Melissa is heel duidelijk, met wilskracht kom je nergens! Dus, wat als je de triggers toch weer de baas laat worden, wat als je toch weer terugvalt in oude gewoontes, oude verlangens, oude gedachtes of wat als je ineens “ontwaakt” en merkt dat je de afgelopen periode weer helemaal terug bent gevallen in je oude patronen, je weer gevangen blijkt te zitten? Dit is waar het boek voor mij, als Whole30 en Paleo ervaringsdeskundige, pas echt interessant werd! Nog meer voorbeelden, nog meer handvatten, nog meer redenen om zelf de baas te zijn en blijven. En het allerleukste? Het werkt echt! Ik bemerk dat ik gedurende het lezen van dit boek de gegeven voorbeelden kon toepassen op mijn eigen situatie en dat ik eindelijk, na een jarenlange strijd, de schuldgevoelens kan loslaten wanneer het even niet lukt om naar de supermarkt te gaan voor een gezonde maaltijd en ik dan toch maar aan het eten van mijn vriend ga zitten. Ik ben gezond en ik leef gezond en laat geen enkel patatje, boterham (en de nadelige gevolgen die dat voor mij heeft) of glas wijn mij nog van de kaart brengen en schuldgevoelens geven. De mooiste quote uit het boek die mij daarbij het allerbeste weet te helpen:>

“One Day, One Meal, One Bite at a Time.”

 

Cirkel Rond

Van It Starts With Food, naar The Whole30 via The Whole30 Cookbook is wat mij betreft de cirkel rond gemaakt met Food Freedom Forever. In hun eerste boek uit 2012 beschreven de bedenkers en oprichters van de Whole30 op humoristische en begrijpelijke wijze wat voeding met je kan doen en waarom bepaalde keuzes in voeding en levensstijl beter zouden zijn voor je gezondheid dan andere. Met The Whole30 (2015) doken zij na enkele jaren ervaring vanuit zichzelf als ook van anderen over de hele wereld in de 30 dagen transitie van een standaard dieet naar een transformatie dieet. In Food Freedom Forever (2016) gaat Melissa verder dan de 30 dagen en helpt zij jou begrijpen waarom je een bepaalde relatie met je eten hebt, hoe je dit kan veranderen en werkelijk iets uit de 30 dagen strikt (paleo of een andere richtlijn die voor jou specifieke doelstelling geschikt is) eten kan halen. Heb je nooit geen kaas gegeten van het Paleo dieet of de Whole30? Ook dan is dit boek een zekere aanrader voor iedereen die zijn of haar relatie met voeding wil adresseren en een blijvende verandering wil bewerkstelligen die een blijvende gezonde levensstijl mogelijk maakt zonder te moeten leunen op wilskracht alleen en schuldgevoelens.

bron: www.bol.com

 

Met geïnformeerde groet,

Helen.

 

 

 

Bronnen

Melissa introductie: www.whole30.com
Uitgelichte afbeelding: www.whole30.com