Boekrecensie – The Paleo Manifesto

John Durant is een charismatische moderne  “grotbewoner”  die na zijn studie Evolutionaire Psychologie naar New york verhuisde om in het midden van alle hectiek die deze stad behuisd, zijn wijze van leven met succes toe te passen. Zijn boek behoeft geen voorwoord, de veelbelovende woorden van grote namen als Mark Sisson en Gary Taubes, professoren en gerenomeerde collega’s van John beloven veel goeds en vooral veel lees plezier.

20150503_114508

 

Deel één – Herkomst

John verteld vanuit eigen ervaring en weet dit niet alleen samen te brengen met antropologische- en wetenschappelijke onderbouwing, maar betrekt ook het geloof bij het beantwoorden van de vraag over de hoe en waarom wij nu leven zoals wij doen en wat voor invloed dit op onze gezondheid heeft gehad. Nog geen twee hoofstukken verder in het boek begrijp ik dan ook waarom Gary Taubes schrijft over ” Durant’s provocative manifesto…”  en hoe deze je weet te grijpen en inspireren tot de nodige discussies over onze voeding en de rol van evolutie in het bepalen van ons dieet.

Uiteraard blijven ook culturele verschillen niet onbeschreven;

Whether or not early agriculturalists realized it; many ancient cultural practices were adaptations against pathogens. For example, spices have antimicrobial properties, wich made them a healthy adition to food in an era before refrigeration. It’s not a coincidence that equatorial ethnic cuisines are particularly spicy (food spoils faster in hot climates) and recipes for meat dishes tent to call for more spices than do vegetable dishes.

Het is verfrissend te lezen dat er bij het vinden van een antwoord niet alleen blind moet worden gestaard op de verandering van jagen en verzamelen naar het boeren leven, maar dat John de oorzaak en het antwoord zoekt binnen de antropologie, de wetenschap als ook de verschillende geloofsriten. Zo schrijft hij:

When European explorers brought back corn from the New World soon after 1492, they neglected to bring the traditional Mesoamerican food processing methods with them. In a process called nixtamalization, Mesoamericans prepared corn with lime, making vitamin B3 available in the process.

Men kan stellen dat Durant van hot naar her springt in het eerste deel van zijn boek, maar ik vind het allermachtig prachtig! Hoe hij verschillende historische gebeurtenissen die los van elkaar lijken te staan, aan elkaar weet te koppelen is, voor mij, ongekend. Van het dierenrijk en de dierentuin naar culturele verschillen en geloofsriten en weer terug naar het dierenrijk. Van professoren in de antropologie en psychologie naar architecten en poëten. Vlieg je door de tijd heen naar het hier en nu, het tijdperk van de informatie. Het tijdperk van de ‘hackers’ waarin men, net als John, zelf op onderzoek uit gaat en jijzelf het proefkonijn bent en falen als een victorie wordt omarmd.

Hackers don’t try to avoid failure; they embrace it.

Deel twee – Hier en Nu

Deel twee gaat, uiteraard, dieper in op dat wat er heden ten daags verkeerd is aan onze kijk op wat gezond zou moeten zijn. Niet alleen binnen ons dieet, maar ook de levensstijl daar omheen. Wederom gaat het hier dus niet alleen om de granen die ons zouden schaden (hij zegt hierover in antwoord op wat ons nu werkelijk dikker en dikker maakt het volgende: “grains – the base of the USDA food pyramide for humans – are what American farmers use to fatten up their livestock.”), maar betrekt ook de foute kijk op vetten en cholesterol. Hij pakt hierbij heel doeltreffend een aantal mythen aan en weet met wetenschappelijke onderbouwing duidelijk te maken dat het anders moet en anders kan.

Ook dit doet hij niet op de ‘ uitgekauwde’ manier die op vele paleo blogs en in de boeken te vinden is. Het is een simpel lijstje van 4 stappen die je gezondheid en plezier zullen brengen in het aanpassen van niet alleen het dieet, maar ook de manier van leven.

It can be hard to separate superstition from science, so it’s a good idea to look for traditions that are old (persistent), widespread (persuasive), and originated in multiple cultures (profitable).

Zelfs wijze spreuken uit diverse landen vinden hun weg in dit informatieve boek en weten extra nadruk te leggen op de gezondheidsvoordelen van bepaalde voedingsmiddelen. Zo quote hij een Nederlandse gezegde welke het belang van vette vis voor de gezondheid aanduidt:

A land with lots of herring can get along with few doctors.

Ook dit deel van het boek zit vol humoristische anekdotes van John over hoe hij zijn eigen proefkonijn is en waarom hij voordeel heeft bij bepaalde riten. Zo verteld hij over het voordeel van de sauna en koud water baden, over het wel of niet vasten en goede manieren van sport en beweging (Over waarom het goed zou zijn wanneer ik dit stuk staand zou typen in plaats van zittend), de voordelen van het lopen op blote voeten en het volgen van de klok van de natuur.

Deel drie – Vooruitzichten en Conclusie

In het kort legt John nog eenmaal uit hoe hij ziet dat een jager en een verzamelaar vandaag de dag zou kunnen leven. Ook dit wederom vanuit eigen perspectief met onderbouwingen vanuit antropologisch- en wetenschappelijk oogpunt. Hij geeft handvatten waarbij hij vijf stappen in het kort herhaald om niet te vergeten wat het betekend om volgens de oude wijze tradities te leven en eten in deze tijd.

Conclusie

Met veel humor en zelfspot weet John, cultuur, wetenschap, antropologie en filosofie samen te brengen in een must have boek dat je wijzer maakt en laat zien dat ook jij veranderingen kan maken.

Eigenlijk concludeert Durant met een quote zijn gehele boek al op pagina 81: “An organism is likely to thrive in a habitat that resembles its ancestral habitat.”  Maar om dit echt goed te begrijpen en te weten hoe dit toepasbaar is binnen onze huidige levensstandaard is dit boek echt onmisbaar. Daarnaast is de wijze waarop dit boek geschreven is zo geniaal en toch begrijpelijk dat je niet anders zou willen dan vanaf de eerste zin zo snel mogelijk alles te lezen, tot je te nemen en op te slaan tot de laatste punt van de laatste zin in het laatste hoofdstuk. Om dan vervolgens de lessen in jou eigen ‘doe het zelf’ wereldje toe te passen en al “bio-hackend”  stiekem te hopen op meer, meer en MEER! boeken van John Durant.

 

 

Enthousiaste inspirerende groet,

Helen.