Buy Nothing New – De Laatste Week

Nog een week en we zitten alweer in Movember! Met een opgeruimd huis en alle ruimte om te genieten van alle her ontdekte spullen dartelde ik van de week met de herfstwind mee de regen in. Wat rook het lekker he, die heerlijke geur van bladeren op de sompige aarde. Dit is de tijd van het jaar dat ik alle rust kan vinden om mijzelf te verliezen in een goed boek.

Van de week stapte ik dan ook op automatische piloot met een opengeslagen boek op de vroege ochtend de trein in, streek neer in een hoekje op een uitklapstoeltje, keek naar beneden en verdween in de letters van het verhaal. Twintig minuten later werd ik abrupt uit het verhaal getrokken door het omroepen van onze aankomst op het eindpunt. De trein zat inmiddels bommetje vol en ik kon in mijn plots ontstane paniek tussen alle op elkaar gepropte lichamen nog nauwelijks mijn boek wegstoppen en opstaan. Het boek is bijna uitgelezen en nog voordat ik kon genieten van het feit dat ik mij volledig kan verliezen in het verhaal bekroop mij de angst dat ik binnenkort een nieuw verhaal moet vinden en daarmee dit boek als een soort afdankertje weg zal leggen. Mijn brein begon gelijk te ratelen en langs al mijn vriendjes en vriendinnetjes te schieten, wie kan ik met dit boek blij maken en wie heeft wellicht een mooi verhaal op de plank staan voor mij?  Grappig is dan ook dat het antwoord nog geen dag later op Facebook te vinden was. Een foto van een boekenkast vol met de oproep om te ruilen. “Wie heeft er een nieuw boek voor mij en verlost mij van de veelal dubbele titels in mijn kasten?”

Leuk! Leuk want je hoeft niet altijd te wachten op een ruilpartijtje a la Little Green Dress om je “afdankertjes” een nieuwe huis te geven. Kijk eerst eens in je directe omgeving en plaats zelf bijvoorbeeld een berichtje online om te kijken wie je blij kan maken. Lukt dat niet, dan zou ik zeker eens kijken bij zo’n ruil evenement. Het is super leuk, spannend en je ontmoet leuke nieuwe mensen. Je bent voor weinig een dagje weg en komt vaak nog terug met leuke nieuwe schatten om blij van te worden.

Ik wilde het vandaag kort houden omdat mijn volgende project alweer ligt te broeden en ik mijn volledige aandacht daar aan wil schenken. Maar nu eerst, voordat ik deze Buy Nothing New maand afsluit, moet ik nog met jullie delen wat er uiteindelijk op mijn ‘wil ik hebben’ lijstje is komen te staan. Ik moet zeggen, het valt gelukkig mee en ik ben blij dat ik nu weet dat ik het de afgelopen maand ook best zonder heb kunnen redden en het geen zaken van levensbelang zijn, maar pure luxe en een beetje ijdelheid betreft. Moet ik wel aan toevoegen dat er een aantal zaken zijn die ik al jaren op een lijstje heb staan en regelmatig weer voorbij hoor komen in mijn gedachten als zijnde, dat wil ik ook nog hebben maar komt wel wanneer ik daar ruimte voor heb in mijn budget en tot die tijd doe ik het met wat ik nu heb. Zoals een goede braadpan en soeppan, een betere wok en meer van het mooie servies. Een bank, omdat die zitzak leuk is maar niet altijd handig en een boekenkast omdat mijn boeken nu allemaal op elkaar gepropt staan te wachten op een beter leven. Dat zijn grote uitgaven en die komen vanzelf wel. Het mooie is, wanneer je zolang merkt dat je deze dingen zou willen hebben en het geduld bewaard, zoals ik al in een eerdere post heb geschreven, om deze pas te kopen wanneer daar ruimte voor is maar dan ook wel precies dat wat je zoekt is, erg bevredigend werkt en meer plezier en waardering geeft voor het product.

Maar goed, ik begin duidelijk te wauwelen en blijk toch wat moeite te hebben met het afsluiten van dit project. Eigenlijk ben ik ook nooit klaar met opruimen en loop ik dan ook regelmatig door mijn huis heen om te genieten van alles wat ik nu heb, om stil te staan bij de kleinste artikelen en waardering te hebben voor alles, om dan met een tevreden glimlach alles los te kunnen laten en mijzelf aan het einde van de dag, voor het slapen gaan, te kunnen verliezen in een goed boek.  Spullen zijn maar spullen, ze kunnen heel handig zijn en een hele hoop dingen een stuk makkelijker maken. Gehaktballen braden gaat nu eenmaal makkelijker in een braadpan dan op open vuur en het is een stuk warmer wanneer je een trui kan aantrekken dan dat je in je nakie de dag zou moeten doorkomen.  Maar dat mijn huidige pan een mankement heeft en vraagt om extra aandacht of dat die ene trui al wat jaartjes meegaat en niet in de mode is, betekend niet dat het gelijk niet meer bruikbaar is en geen waardering verdient.

Herfstige wauwelende groet,

Helen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.