Buy Nothing New Maand

Donderdagavond stond ik nietsvermoedend met mijn handen in een schaal gehakt met lever te kneden toen mijn vriend thuis kwam met een mooie bos fluweel rode rozen. Blij verrast gaf ik hem met mijn handen vol lever- en gehaktprut een bijna te enthousiaste knuffel. We hadden iets te vieren. Helaas, zo besefte ik mij al snel, moesten de rozen voorlopig wel in een oneerbiedig lelijke witte emmer staan. Mijn mooie glazen vaas stond al anderhalf jaar in de kast een irritant stuk in de weg te staan en stof te happen en had dit door onvoorzichtigheid enkele maanden geleden niet overleefd. Door lomp te schuiven met dingen die ik eigenlijk naast die vaas ook al zeker een jaar niet had aangeraakt, brak het glas. Helaas, maar ach geen groot verlies want wanneer koop ik nu eigenlijk bloemen? Meestal eet Jacobien de plantjes die ik in huis heb binnen een week toch al helemaal stuk. De vaas wilde ik echter niet weg doen in de hoop dat zij daar eens uit zou groeien. Afijn, de bloemen werden in de emmer gezet, de poes kwam direct aanrennen en probeerde haar slag tevergeefs te slaan, de emmer werd verplaatst naar een hoekje in de gang waar zij niet bij kon. “Morgen haal ik wel even een nieuwe vaas bij de kringloop…”  zei ik en met een big smile gingen wij zitten voor het diner.

De volgende ochtend, bij het gedag zeggen van mijn vriend, stonden de rozen er nogal zielig bij. In een hoekje op de gang smekend om een mooiere plek en een mooie vaas. Terwijl ik nogmaals herhaalde dat ik die dag een waardig “huisje” voor de rozen zou regelen bekroop mij plots een gevoel van schaamte en angst. Het is ‘buy nothing new maand’!De Rozen en de veelvraat Hoe ga ik dat doen? Nou lieve lezers, heel simpel! De regels van deze maand zijn zo slecht nog niet, want kringloop aankopen zijn geoorloofd! Na een heerlijk uurtje struinen door de kringloopwinkel heb ik een mooie “nieuwe” vaas en een hoop inspiratie voor de inrichting van mijn huisje erbij.

Voor de mensen die het concept nog niet kennen. Het idee van de buy nothing new maand is, uiteraard, om jezelf bewust te maken van alle aankopen die je vaak al zonder na te denken doet. Nog leuker is dat het je ook kan laten herontdekken wat je nu eigenlijk al in je eigen kasten hebt liggen. Wanneer je je inschrijft op de wekelijkse mailing krijg je iedere woensdagochtend tips voor die week om bijvoorbeeld je kasten eens langs te lopen en in te zien dat je die nieuwe trui of schoenen eigenlijk helemaal niet nodig hebt of dat het op zoek gaan naar een tweede hands versie van dat super blinkende nieuwe ding dat je graag wilt hebben eigenlijk net zo leuk is.

Afgelopen woensdag was de aftrap met de tips om deze week elke dag een item te dragen die je al een jaar niet hebt gedragen en om elke dag 10 minuten te reserveren om met een doos in de hand een bepaalde kast of plek in het huis langs te lopen en alle items die je al een jaar niet hebt aangeraakt op te ruimen in die doos. De doos zet je weg, bijvoorbeeld in je berging of op zolder. Heb je iets uit de doos nodig dan haal je het er gewoon weer uit en weet je dat het item een toegevoegde waarde heeft voor jou. Gebruik je de spullen niet, dan kun je overwegen om het weg te geven, te verkopen of misschien besef je wel dat het zijn beste tijd heeft gehad en rijp is voor de prullenmand.

Ikzelf heb eigenlijk al de gewoonte om het hele jaar door een buy nothing new regel aan te houden en regelmatig mijn kasten langs te lopen om na te gaan of ik die blouse, dat boek of de in de weg staande prullaria werkelijk nog wel waardeer en gebruik. Iedere dag een item dragen dat ik al een jaar niet heb gedragen is voor mij een onmogelijke opgave. Tenzij je wilt dat ik met dit heerlijke warme nazomer weer in mijn winterkleding ga rondbanjeren, laat ik die uitdaging dus aan mij voorbij gaan. En ook het doorlopen van mijn kasten zal weinig effect hebben. Wel staat er in de mail een prachtige tip die ik zelf voor de grotere wensen al wel hanteer, maar voor deze maand voor iedere kleine wens zal gaan toepassen. Het wensenboekje. Kom ik deze maand in de verleiding om iets aan te schaffen, dan schrijf ik dit op met daarbij ook de prijs van wat het mij zou kosten. Een voor mij leuk experiment om eens na te gaan hoeveel wensen ik eigenlijk nog heb en wat daarvan werkelijk ook nodig zal zijn of simpelweg ijdele materialisme betreft. I will keep you posted!

Ontrommelende blije kringloop groet,

Helen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.