Buy Nothing New – Week 1

De bloemen staan nog steeds als een prachtig pronkstuk mijn huis op te fleuren!  Het is een wonder, normaliter overleven bloemen en planten het niet langer dan vijf dagen in mijn huis. Is het niet door mijn slechte verzorging (te veel of te weinig liefde) dan heeft Jacobien het “groenvoer” wel verorbert.  Blij verrast dus dat mijn nieuwe tweede hands aankoop zo lang dienst kan doen.

Nu, de eerste week van de Buy Nothing New maand zit er alweer ruim op en de email met nieuwe tips en trics staat alweer een paar dagen in mijn inbox te wachten om mij te prikkelen om niet de items die nu al op mijn lijstje van ‘spullen-die-ik-graag-zou-willen-hebben-maar-eigenlijk-niet-moet-kopen’ aan te schaffen. In de nieuwe mail staat onder andere de tip om iets te lenen in plaats van te kopen wanneer je het (tijdelijk) nodig hebt. Een van de sites die daarvoor heel handig kan zijn is Peerby. Een online community die jou in contact brengt met mensen uit de omgeving die net als jij op zoek kunnen zijn naar een item om in bruikleen te nemen. Ikzelf heb mij vorig jaar aangesloten bij deze site. Hoewel ik een aantal keer verzoeken heb ontvangen van mensen uit mijn buurt voor het lenen van bepaalde voorwerpen, is het nog niet gelukt om ook werkelijk dat item te kunnen uitlenen. Meestal omdat ik het zelf ook niet in mijn bezit had, een aantal keer omdat de persoon in kwestie al een alternatief had gevonden en soms ook simpelweg omdat de vragende persoon zelf geen antwoord meer heeft gegeven. Het is natuurlijk spannend om spullen uit te lenen aan wildvreemde mensen, ook ik ben hier wat argwanend in geweest. Echter ik wilde toch, voordeel van de twijfel, een poging wagen om meer vertrouwen te leggen in de medemens. Probeer het eens uit en meld je vrijblijvend aan. Blijkt het toch niet het medium voor jou, dan kun je jezelf ook weer afmelden.

http://soullift.me/diy-macgyver-would-envy/

http://soullift.me/diy-macgyver-would-envy/

De tweede tip roept op om de innerlijke MacGyver in te schakelen en vindingrijk om te gaan met de schatten die her en der in jou woning verspreid kunnen liggen. Het internet zit vol handige DIY tips. Van het gebruik van olijfolie als make-up remover (ikzelf gebruik al jaren olie voor mijn gezicht, als remover maar ook als lotion), je strijkijzer en een föhn voor het opwarmen van pizza en een vork om je broek omhoog te houden. Ikzelf heb al eens de tip gedeeld om groene zeep in te zetten tegen piepende deuren en Macgyver er altijd graag op los door slimme oplossingen te vinden voor (tijdelijke) problemen. Zo heb ik de eerste anderhalf jaar in mijn nieuwe huis geen bureau gehad en dit opgelost door gebruik te maken van een camping tafeltje met daaroverheen een mooie doek. De tafel zou anders toch alleen maar in de berging staan te niksen en ik had een plek om aan te werken totdat ik eindelijk mijn, nu zeer geliefde en toen zeer gewilde, rolbureau via marktplaats heb kunnen scoren.

Het leuke van het vinden van tijdelijke oplossingen is dat het ruimte biedt om echt goed na te denken over of je het nu werkelijk nodig hebt en wilt hebben of dat het een stukje ijdelheid en materialisme betreft.  Daarnaast geeft het ook nog eens extra plezier en waardering wanneer je dan ook werkelijk dat bureau, die lamp, bank, schoenen, tuinstoel, pan, oorwarmers, haarborstel, krabpaal, racefiets…. hebt aangeschaft.

Doe-het-zelf met een paperclip, stukje kauwgom en een haarelastiekje groet,

Helen “Macgyver” Zuiver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.