Buy Nothing New – We Zijn Over de Helft

En? Heb je je al geabonneerd op de mailing van Buy Nothing New? Heb je al mooie schatten kunnen (her)ontdekken in jou woonkamer, keuken, kelder, garage, in die ene vergeten doos in de hoek achterin gepropt onder het schuine dak van jou zolder? Dan weet je dat je creatieve geest deze week wordt opgeroepen om een licht te schijnen op al die gevonden voorwerpen, om naast je Macguyver kunsten ook eens te kijken wat het voorwerp naast de “normale” functie eigenlijk nog meer voor jou zou kunnen betekenen.

Het is grappig want de oproep van deze week doet mij denken aan mijn kindertijd. Aan de creatieve ideeën en visies die ik en mijn broers loslieten op alles dat los en vast zat in ons huis. Zo gebruikten wij houten planken die beschilderd waren met straten en bedoeld waren om leuke patronen mee te leggen en daarop met speelgoedauto’s te racen als bouwstukken om bureau’s en kasten te maken zodat wij kantoortje konden spelen. Zo zat ik urenlang op de overloop de boel te barricaderen en bouwde ik muren van opgerolde kledingstukken om mijn barbies van de mooiste villa’s te voorzien.

Buurtkinderen, mijn broer en ik in het rood.

Buurtkinderen, mijn broer en ik in het rood.

Mijn vader nam resten hout mee zodat mijn broers skateboarden konden maken van de oude wieltjes van onze rollerskates. Of zeepkisten om mee door de straat te racen. In ons huis was er vrijwel niets dat geen functie kon bedienen. Van oude stukken stof maakten wij poppen, van een oude krant een pruik om ons zelfgeschreven toneelstukje op te kunnen voeren. Die creativiteit is altijd wel een beetje bij mij gebleven. Jarenlang heb ik heerlijk onderuit kunnen liggen in een zelfgemaakte zitzak van een stukgemaakt oud matras en oude kussens en rond gehobbeld op Lowlands met een zelfgemaakte tas van een oude spijkerbroek. En de koffietafel die ik als net op mijzelf wonende tiener niet kon betalen, werd gemaakt van een op zijn kop gezette uitklapbaar krat met een plank. Leuk stukje stof eroverheen en niemand die het zag. En zoals ik al heb geschreven in een eerder stuk, mijn bureau tafel is voor de eerste anderhalf jaar in mijn huidige woning een camping tafeltje geweest.

Een van de opdrachten van deze week is om eens te kijken naar de voorwerpen die momenteel geen functie hebben en na te denken over wat deze nog meer voor jou kunnen betekenen. Wat doe ik nu bijvoorbeeld met die prachtige vaas die ik heb gebruikt voor de rozen? De eerste ideeën die mij te binnen schieten werken niet omdat het een stenen pot is en geen glazen vaas. Ik kan er geen mooie kaars in zetten bijvoorbeeld. Maar wat wel zou kunnen is om het te gebruiken als een voorraad pot voor aardappelen of uien en knoflook. Of misschien dient de pot deze herfst wel als paraplubak en van de zomer als wijnkoeler. Ik zou er zelfs een permanente nieuwe functie aan kunnen geven en hem net als op deze site kunnen omtoveren tot lamp.

Kijk eens naar jou schatten, doe wat Buy Nothing New doet en staar er een tijdje naar en bedenk eens wat je er nog meer mee zou kunnen. Weet je het even niet? Google in jou vriend! Zoek op ‘What to do with ….”  en laat je inspireren!

Creatieve geïnspireerde groet,

Helen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.