Frits Muskiet – (D)Evolutie van Voeding

Dit is een gastpost van Trainer en Therapeut Morteza “Morry” Tafakory. Met in de basis een achtergrond in fysiotherapie streeft hij naar het toepassen van preventieve behandelmethodes in combinatie met alternatieve en oosterse technieken. Ik ken Morry als een enthousiaste informatie verorberende therapeut en sporter die met de veelzijdigheid in beschikbare behandeltechnieken ook voor mij persoonlijk snel en blijvend resultaat heeft weten te boeken bij een beginnende blessure.

“You never change things by fighting the existing reality.
To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”
― R. Buckminster Fuller

Afgelopen week had ik de eer om een hele dag mee te mogen lopen met de specialisten van de Universiteit van Groningen, en te assisteren bij lezingen op het gebied van voeding, gezondheidszorg en maatschappij. Dat onze huidige inrichting van de maatschappij niet klopt en werkt, en hoe deze op een constructieve manier te veranderen is, was het kernbegrip van de dag. We willen graag veranderen maar blijven steken in oude patronen, die zich diep in ons hebben geworteld door zich te richten op een snelle behoeftebevrediging. Het hoofddoel van dit betoog is het doorbreken en vervangen van deze patronen middels beter werkende methoden. Aan de hand van vier voorbeelden toont specialist Frits Muskiet zowel de geschiedenis als de contemporaine manier van omgang met voeding.

Ten eerste stammen wij allemaal van dezelfde voorouders af. Deze voorouders leefden in dezelfde regio in Afrika in het paleolithisch tijdperk, ongeveer 13.000 jaar geleden. Muskiet toont dat biologische evolutie (de ontwikkeling van je maag-darmsysteem) vele en vele generaties langer duurt dan culturele evolutie (het eten van een Big Mac). Er is dan ook genoeg onderzoek dat bewijst dat onze systemen niet zijn gemaakt om onze zogenaamde ‘voeding’, zoals wij dat tegenwoordig eten, te verteren (zie bron).

Daarnaast zijn de botten van de oudste menssoorten allemaal rondzoetwaterbronnen gevonden. Er is altijd gedacht dat onze voorvaderen allemaal op buffels jaagden en dat ze rood vlees aten als echte ‘paleo-crossfitters’. Maar een kritische blik toont dat dit beeld genuanceerd moet worden: het is nu al lastig is om een buffel te vangen (zodra hij je ruikt of hoort is zo’n beest al lang weg), laat staan hoe het vroeger was. Als je toentertijd door zo’n beest gepakt werd waren er geen artsen of pijnstillers voor je vleeswonden. Het feit dat de botten rond zoetwaterbronnen gevonden waren duidt veel meer op een zogenaamde ‘sea-shore diet’. Een visje vangen kost namelijkMorry - Kaart Tanzaniak veel minder energie dan het vangen van een bizon. (zie foto van map Ethiopië en bron) Dit neemt niet weg dat we alsnog wel vlees hebben gegeten, zie de grot tekeningen van onze voorouders waar we op mammoeten en dergelijke dieren jaagden in groepen. Ongeveer 5000 jaar geleden begon het Neolithicum, een tijdperk waarin wij als mensheid van jager-verzamelaar een ontwikkeling doormaakten naar een agrarische samenleving met nederzettingen, landbouw, en veeteelt. De eerste stappen naar de industrialisatie van voeding werden gezet, en daar begint het probleem. Er waren in die tijd een stuk minder mensen dan nu, en de productie was enkel bestemd voor de eigen regio waardoor de kwaliteit waarschijnlijk hoger lag. En aangezien ook de opbrengst steeds hoger was door de efficiënte manier van verbouwen werd overleven steeds makkelijker. Er kwamen meer monden bij om te voeden en de voedselproductie werd groter en gespecialiseerder, waardoor er weer meer monden bijkwamen: een vicieuze cirkel.

Morry - Foto's fysiologische verschillen
Als derde punt laat Muskiet zien dat wij als mens fysiologisch en anatomisch zijn ontworpen om carnivoor te zijn, en dus niet vegetariër of zelfs veganist. Ik hoor je zeggen ‘hoezo niet, gorilla’s zijn ook groot en sterk zonder vlees en vis.’ Dat klopt, maar hun anatomie en fysiologie is daarop geprogrammeerd. Als je kijkt naar vegetarische gorilla’s en menselijke carnivoren, dan kunnen er drie conclusies getrokken worden. Allereerst blijkt dat vegetarische dieren een veel langere dikke darm hebben, die ze in staat stelt (rauwe) planten beter te verteren. Ten tweede zijn de tanden, de kaak en de schedel van vegetarische dieren ontworpen om planten te verwerken. Die van ons niet. Als laatste punt blijkt dat wij mensen zogenoemde ‘optimal foragers’, wat betekent dat we altijd de voedingsstof zullen kiezen met de meeste calorieën en voedingstoffen erin. Dit is ons ingegeven door ons jager-verzamelaar verleden. De keuze tussen een wortel of een steak is dus snel gemaakt. Naast de vergelijking met een gorilla is het al langer bekend dat vegetariërs op lange termijn vaak een vitamine B12 en vitamine D tekort krijgen. Je lichaam is er dus op ontworpen voedsel te eten dat dit wel bevat. Onze hersenen zijn ook groter zijn dan andere dieren, dit heeft met de opmaak van de cellen van de hersenen te maken die voornamelijk door “long chain fatty acid’s”(omega 3 ) jodium, zink en ijzer wat voornamelijk in vette vis zit. In onderstaande bronnen kun je informatie vinden over vegetariërs, gezondheid en osteoporose. Conclusie: Vegetarisch leven is wel een mogelijkheid, maar wordt niet geprefereerd door je lichamelijke ontwerp.

Ten slotte maakt Muskiet duidelijk dat wij als moderne mensen meestal niet begrijpen hoe ons lichaam werkt. We hebben een zelfzuchtig brein dat bovenaan de rangorde staat van je organen. Vijfentwintig procent van je energie uit calorieën gaat naar je hersenen. Daarnaast is je lichaam slechts in staat een beperkte hoeveel glucose op te slaan. En dat is het grootste probleem: je immuunsysteem gebruikt namelijk maar liefst vijftig procent van je glucosevoorraad. Je hersenen gebruiken hier maar drieëntwintig procent van en organen werken ook op grote doses glucose. Je organen kunnen dus niet tegelijk functioneren door beperkte opslag van glucose. De oorzaak van dit alles ligt in onze huidige manier van leven: binnen onze maatschappij is er veel stress die de hersenen laat overwerken. Vervolgens krijgen je hersenen honger en krijg je een behoefte voor glucose of hoog energetisch voedsel (troost eten). Dit is meestal geen volwaardige maaltijd maar betreft suikerbommen of zelf niet eens echt voedsel . (Hierin een kleine aftakking naar het simpele feit dat je lichaam afstoot wat het niet herkent. Een voorbeeld: als je een haar in je mond krijgt wil je hem zo snel mogelijk eruit hebben, want je lichaam herkent het niet als voeding, Zou het echter om een stuk wortel gaan dan herken je dat en kun je gewoon kauwen). De huidige voedselindustrie is het gelukt om producten met minimale voedingswaarde te maskeren met geur- en smaakstoffen, die er voor zorgen dat je lichaam denkt dat het voeding is. Laat je grootouders maar eens proeven wat jij normaliter in je lichaam stopt, en vraag of ze het als eten herkennen zonder ze de verpakking te tonen. Eenmaal in je darmen word het duidelijk dat dit niet het geval is, je lichaam wil het zo snel mogelijk afstoten door je immuunsysteem te activeren en het eruit te werken. Denk bijvoorbeeld aan ontstoken darmen of diarree. Dit zorgt ervoor dat je darmen niet in staat zijn de echte voedingstoffen goed op te nemen, waardoor je niks binnen krijgt qua voedingstoffen je organen en immuunsysteem beiden bezig zijn te werken en glucose te verbruiken. Ondertussen zijn je hersenen ook nog aan het stressen en glucose aan het verbruiken waardoor de hongerprikkel blijft doorgaan, je gaat nog meer troep eten. Je bent uitgeput aan het raken en aangezien je hersenen prioriteit hebben, geven zij het signaal af niet meer te bewegen omdat ze energie nodig hebben. Het gevolg is dat je moe wordt en je met je reet op de bank gaat zitten. Je lichaam zit vol stoffen en onbruikbare energie dat het niet kan verwerken en dat ga je dus als vet opslaan. En hoewel we wel in staat zijn vet te verbranden voor energie, zijn we helaas niet in staat om vet om te zetten in glucose!

Om bovenstaand proces wat overzichtelijker te verbeelden heb ik een flowchart gemaakt met de verschillende eigenschappen die bijdragen aan een verstoord eetgedrag. Het gaat hier om een zelfonderhoudend systeem door foutieve aanpak of gebrek aan herkenning. De verschillende factoren triggeren elkaar. Dit is ook de conclusie van het verhaal: er is niet één eigenschap die bijdraagt een het verstoorde eetgedrag van ons als mens maar het is een totaalbeeld. Helaas is er in de moderne geneeskunde geen aanpak die zich richt op het volledige systeem. Er wordt maar één gebied aangepakt en dit leidt tot overbelasting van het systeem. Critici wijzen er dan op dat een arts zes jaar medicijnen heeft gestudeerd en de oplossing zodoende toch wel zal weten. Maar juist daar ligt het probleem: de mensen die verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid zijn gespecialiseerd in medicijnen en niet in de oorzaak waarvoor die medicijnen nodig zijn. Een ander tegenargument is dat een gezond eetpatroon vol vis, vlees, noten en goede koolhydraten te duur is. Dit argument is waar, maar het verandert niets aan onze fysiologie en genetische programmering om zo te eten. Bovendien zijn we ook met te veel mensen op deze aardbol om die levensstijl te ondersteunen en hebben we daarom een systeem bedacht waarin zogenaamd namaakvoedsel veel goedkoper is dan echt voedsel . Dit maakt een ‘gezondheidszorgsysteem’ dus best winstgevend .

De keuze en verantwoordelijkheid ligt dus bij jezelf. Ik sluit af met een parel van een quote:

“We should do away with the absolutely specious notion that everybody has to earn a living. It is a fact today that one in ten thousand of us can make a technological breakthrough capable of supporting all the rest. The youth of today are absolutely right in recognizing this nonsense of earning a living. We keep inventing jobs because of this false idea that everybody has to be employed at some kind of drudgery because, according to Malthusian Darwinian theory he must justify his right to exist. So we have inspectors of inspectors and people making instruments for inspectors to inspect inspectors. The true business of people should be to go back to school and think about whatever it was they were thinking about before somebody came along and told them they had to earn a living.”
― R. Buckminster Fuller

 

Voor workshops of clinic’s met betrekking tot voeding of blessure preventie in jouw CrossFit box, sportschool, bedrijf of kantoor neem contact op:
0610775830
Info@tafakory.nl
www.tafakory.nl
-Genetische blauwdruk mensen -O’Keefe and Cordain, Mayo clin proc 2004-
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14708953\
-Locatie botten van eerste mensen rond zoetwater bronnen-
http://www.selamta.net/Lucy.htm
-Vegetarisch slecht voor gezondheid- Burkert,PLOS one 2014 –http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0088278
-Vegetarisch en osteoporose -Tucker , AJCN 2014- http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/06/04/ajcn.113.071621
-westerse leefstijl en abnormale eetgedrag- Begoña Ruiz-Núñez 2013-
http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863(13)00054-5/fulltext
Speciale dank aan:
Yuri Abrahams
Frits Musiek
Albert Jan Abma
SIvan Cohen (4 foto’s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.