Geen Facebook, wat nu?

December vorig jaar heb ik besloten om Facebook te deactiveren en mijn online prikkels drastisch te verminderen. Alle reclame en onzin mailtjes die mijn inbox binnen komen daar heb ik mij voor afgemeld, Instagram staat niet standaard op mijn telefoon maar moet ik zoeken tussen de apps en Facebook heb ik dus helemaal gedeactiveerd. Waarom nog wel Instagram? En hoe volg ik nu de bloggers die ik graag volg, hoe weet ik wat er in “mijn wereld”  speelt?  En wat heeft het mij tot nu toe opgeleverd?

Instagram

Instagram heb ik om twee redenen niet opgezegd.

1. Bij het willen downloaden en opslaan van de foto’s die mij lief zijn op mijn persoonlijk account kwam ik erachter dat Instagram deze functie niet heeft. Voorzover ik kon vinden zou ik van deze foto’s een screenshot moeten maken om het te kunnen bewaren. Nu heb ik de meeste foto’s uiteraard ergens al automatisch opgeslagen gehad op mijn telefoon en gedurende de jaren ook wel sporadisch opgeslagen op mijn computer, maar het was mij te veel moeite om dat allemaal uit te gaan zoeken terwijl ik ook nieuwsgierig was of ik een social media platform kon ontwijken zonder dat deze gedeactiveerd is.
2. Ik ben een challenge aangegaan (Whole30) voor januari en ik wist dat ik mijn Oerzuiver account goed kon gebruiken om de verschillende bloggers die hieraan mee werkten en raakvlakken hebben met die challenge te kunnen volgen als extra ruggensteuntje.

En, waren mijn redenen terecht en ben ik tevreden met mijn relatie met Instagram? Ja, zeker wel. Ik heb de app niet standaard op mijn telefoonscherm staan, maar moet hem zoeken tussen alle andere apps. Een kleine stap meer dan normaliter, maar ik zie hem in ieder geval niet meer wanneer ik mijn telefoon open en die prikkel weghalen heeft enorm geholpen. Ik heb alleen in het prille begin van afsluiten van online prikkels nog wel eens naar mijn persoonlijke account gekeken, maar om eerlijk te zijn heb ik mij voornamelijk geïrriteerd aan Instagram en vond ik het weinig boeiend. Wat mij heeft geholpen om eigenlijk helemaal niet meer te willen kijken is het feit dat ik op nieuwjaarsdag pas alle berichten van tweede kerstdag in mijn feed voorbij zag komen en de belachelijkheid van Instagram’s (en Facebook) algoritmes kraakhelder in mijn gezicht scheen. Goed, dat was dus dat. Ik heb er niet meer naar om gekeken en vind het prettig te weten dat wanneer ik toch eens weer melancholisch foto’s wil terugzien, mijn persoonlijk account er nog is en dat ik zelfs, mocht ik dat willen, foto’s zou kunnen toevoegen voor een volgende ‘ik ben zo gelukkig, kijk al mijn mooie foto’s wat was het toch een mooie tijd’ bui.
Uiteraard was de belachelijkheid van die algoritme’s ook op Oerzuiver’s feed terug te zien. Ik heb hierop in eerste instantie even goed huisgehouden en alle accounts die ik volgde maar eigenlijk nooit zag en ook niet miste gedelete (sorry, het ligt niet aan jou het ligt aan Instagram). Ik heb de accounts waarvan ik wist dat ik ze graag wilde volgen even weer “geactiveerd”  door deze te bezoeken in de hoop dat Instagram de hint zou begrijpen en mij gewoon een up to date feed van deze accounts zou showen. Dat lijkt op zich wel geholpen te hebben, maar gaandeweg merkte ik dat ik ook eigenlijk niet meer de feed door scrolde en het platform alleen nog bezocht voor de stories. En dat deed ik nog niet eens op mijn telefoon, want het kijkt toch een stuk makkelijker op een computerscherm. En op die manier beperkte ik dat ook tot slechts een keer per dag, als ik het al deed. En ja, dat was niet voor niets. Het was zeker prettig om even die connectie te voelen met al die mensen om mij ‘s morgens even een extra duwtje te geven om in de juiste richting te blijven kijken.

Instagram blijft voorlopig actief, maar ik blijf alert en zal regelmatig de vraag stellen of het mij vreugde brengt of niet.

Minder Prikkels

Heb ik Facebook gemist? Ja en nee. Nee want eigenlijk bracht het mij totaal geen vreugde en werd het door mij vooral gebruikt als middel om “lege momenten” te vullen. Oh, mijn vriend loopt even de kamer uit en het programma gaat op pauze, even FB erbij pakken… Oh ik zit te wachten op de trein/dokter/mijn afspraak, even FB erbij pakken… Ik wordt wakker, even FB erbij pakken… Ik ga slapen, even FB erbij pakken…  Maar feitelijk was het enige dat ik 9 van de 10 keer zag een leegte. Het was een doelloos, gedachteloos scrollen door een feed vol reclame en uitgelichte artiesten/podia/pagina’s die ik ergens eens geliked had of volgde. Ik zag vrijwel geen enkele post meer voorbij komen van mijn vrienden (op twee hele actieve dames na, jullie weten wel wie jullie zijn ^_-) en begon mij daardoor ook aan de algoritme’s van Facebook te irriteren. Tot de maat vol was. Ik had al verschillende pogingen gedaan om Facebook naar mijn hand te draaien, maar het werkte niet. Ik heb het van mijn telefoonscherm gehaald, helemaal van mijn telefoon gehaald. Ik heb alle pagina’s die ik volgde eraf gegooid, maar dat resulteerde alleen maar in een overkill van een enkele (enorm actieve) groep waar ik onderdeel van was en liet de vele reclames tussen de posts door alleen maar meer opvallen. Dus, weg ermee. Heerlijk!
Toch verwacht ik dat ik met de tijd wel weer zal terugkeren, ik hoop alleen op voorhand goed voor mijzelf te hebben bepaald hoe ik er dan mee om wil gaan om het niet weer zo’n mindless opvul middel van “leegtes” (die overigens eigenlijk best heerlijk zijn, stukjes stilte en rust alsof je je in het oog van de storm bevind) te laten zijn. Ik mis het contact met de boekenclub en vind het toch wel handig te weten wanneer mijn stamkroeg de volgende intro quiz organiseert en zit mij constant af te vragen hoe het met de groep gaat van die favoriete schrijver. En hoewel ik het super leuk vind om nu meer persoonlijk contact te hebben via de app en ik ze natuurlijk ook gewoon IRL zie, mis ik de virtuele versies van die twee dames toch ook wel. ^_^
Wat betreft de reclame mails mis ik ze totaal niet. Ik ben ook totaal niet bezig met het afvragen of er acties zijn of dergelijken. Maar ik moet bekennen, mijn vriend zag mij onlangs toch een nieuwsbrief lezen waarop hij mij erop wees dat ik alles toch zonder lezen direct zou opzeggen. Oeps, betrapt! Er is een nieuwsbrief die ik nog wel laat doorlopen en dat is die van de Woeste Grond. Dit is duur vlees, dus als er acties zijn is het goed om dat te weten, maar meer nog omdat ik mij zeer begaan voel met het werk wat zij (als ook de Schotse Hooglanders) doen. Ik heb natuurvlees en gevogelte hoog op mijn agenda staan en bestel eens in de zoveel maanden weer een aantal vriezer lades vol aan heerlijke, eerlijke, meukvrije vlees en kip.

Andere Prikkels

Hoe volg ik nu dan de bloggers die ik graag wil volgen en blijf ik op de hoogte van de laatste posts? En hoe zou jij dit dus ook kunnen doen met Oerzuiver? Ik gebruik daarvoor een platform waarop ik alle sites bij elkaar kan verzamelen en de nieuwste blogposts kan volgen. Er zijn er meerdere, maar ik heb altijd, met tevredenheid, gebruik gemaakt van Feedly. En, bijna cliche te noemen, ik heb weer meer een persoonlijke connectie met vrienden die weten wat mij boeit en op de hoogte houden van zaken. Het krijgen van een persoonlijk app bericht is bijna net zo leuk geworden als het ontvangen van een postkaart.

Inmiddels heb ik toch een stiekem Facebook account opgestart, eentje zonder vrienden met als enig doel het volgen van een van mijn favoriete Mark Z Danielewski en de nieuwste boekenclub (House of Leaves) die 26 februari start rondom een van zijn boeken. Ik had al een vermoeden dat dit eraan zat te komen en had afgelopen zomer al enorm veel plezier aan het lezen van een serie boeken (The Familiar) van diezelfde schrijver samen met een hele club anderen. Dit brengt mij plezier, de app blijft nog altijd weg van mijn telefoon en elke keer wanneer ik achter de laptop zit en denk dat ik naar Facebook moet surfen vraag ik mij af of het te verantwoorden is. Toegegeven, ik begeef mij op glas ijs.. Verdraaide verslaving!

 

Nooit uitgelezen groet,

 

Helen

PS: Mijn vriend maakt nu al een aantal weken de opmerking, wat lees je ineens veel… dit stuk schrijven doet mij denken, heb ik de ene verslaving vervangen voor een andere? ^_-

Bron uitgelichte afbeelding: https://www.pexels.com/