Gelatine Rijke Runder-Bouillon

Het is geen geheim, ik ben groot fan van gelatine. Sinds de introductie van vers gemaakte runder-gelatine in mijn dieet zijn mijn nagel beter gaan groeien en steviger, is mijn haar voller aan het worden en mijn buik een stuk blijer.

En het is nog makkelijk te maken ook!

Wat je nodig hebt:

  • Grasgevoerd runder botten
  • Azijn (appel of gewoon)
  • Bladselderij 
  • Bleekselderij
  • Winterwortel
  • Eventuele andere groenten

Voor een donker gekleurde smaakvolle bouillon kan men de schenkels en/of botten eerst in de oven roosteren. 20 tot 40 minuten op 190 graden.

Leg alles in een soeppan en vul de pan met koud water totdat alles net onder water ligt. Voeg ongeveer een kopje azijn toe. Dit kan appelazijn zijn, maar gewone witte azijn voldoet ook. De azijn is nodig om de gelatine goed uit de botten te kunnen trekken en dus onmisbaar!

Laat alles zo’n 8 tot 10 uur op laag vuur pruttelen.

Snijd de groenten grof en doe deze samen met de selderij in de pan en laat alles nog zo’n 1 a 2 uur pruttelen.

Na in totaal 10 tot 12 uur kan men overgaan tot het zeven van de bouillon  Ik haal altijd eerst de grote stukken eruit met een tang, hierna zeef ik het twee maal door een fijne zeef. Verdeel alles over diepvriesbakjes en laat het zo veel mogelijk koelen voordat ik het in de koelkast en/of vriezer zet.

[slideshow_deploy id=’558′]

Belangrijk is om géén zout toe te voegen, dit kan achteraf gedaan worden wanneer je er soep of bouillon van maakt. Wat ik zelf bijvoorbeeld graag doe is één a twee eetlepels met wat grove zoutkorrels van bijvoorbeeld Keltisch zeezout of Himalaya zout samen met fijngemalen zeewier meenemen naar mijn werk. Dit doe ik dan in een mok, heet water erbij en ik heb een heerlijke voedzame bouillon op mijn werk.

Voedzame Glibberige Groet,

Helen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.