Mijn Oerknal

Ik was een junk. Daar. Ik heb het gezegd en kom er gewoon voor uit!

In mijn tienerjaren had ik een zeer ongezonde verslaving voor het heerlijk geurende zwarte goedje dat men koffie noemt. Het was geen mooi plaatje.  Hoofdpijnen bij gebrek, energie uitspattingen, zweet aanvallen en mood swings waar men U tegen zegt, een buiging voor maakt en dan met de snelheid van een cheeta ver vandaan rent. Dit moest anders. Nee dit kon anders. Daar is waar mijn reis begon naar een evenwichtiger en gezonder leven. Ik schudde de verslaving van mij af, ging van koffie, naar thee, naar kruidenthee en dronk uiteindelijk voornamelijk veel heet water. De mood swings werden minder en iedereen had weer rust.

Een aantal jaar later besloot ik dat het nog gezonder kon. Ik ging over op volkoren producten en deed alles met olijfolie. Want, zo zei men, dit is gezond. Poeh! Wat was dat een grove fout! Ik kwam met de jaren meer en meer aan en begon mij almaar lamlendiger te voelen. Met een zwaar gevoel in mijn lijf, onverklaarbare buik  problemen en mist in mijn geest sleepte ik mij van dag tot dag, van ziekte naar ziekte terwijl ik kilo’s volkoren pasta’s en in olijfolie gebakken vlees naar binnen werkte en maar niet begreep wat ik fout deed. Ik zat vast, vast in een ziek lichaam, vast in een ongezonde relatie en vast in een baan die totaal niet voor mij was.

Tot 2009, het jaar waarin alles anders werd, ik op een frisse winterse dag wakker werd en vond dat het ook anders kan. Ik draaide mijn zware lijf om en liep de andere kant op, weg van alle ongezonde factoren. Ik vond een plek voor mijzelf en ben mij verder gaan verdiepen in mijn gezondheid. Ik merkte al snel dat brood en ik helemaal niet zulke goede vriendjes waren en at steeds minder en minder graanproducten.  Probeerde een aantal keer glutenvrij maar, naast dat dat helemaal niet lekker is maakte ook dat geen verschil. Bij elke maaltijd waarin pasta, brood of andere graanproducten verwerkt zit ontstond er oorlog in mijn lijf. Terwijl ik mijn geest en mijn leven weer op orde kreeg veranderde mijn voedingspatroon langzaam aan mee. Hoe minder granen, hoe beter ik mij voelde.

In de zomer van 2011 zag ik het licht. Op zoek naar recepten zonder granen viel mijn oog op paleodietlifestyle.com. (nu paleoleap.com) Het voelde als thuis komen. Eindelijk kreeg ik het bewijs dat ik mijzelf niet voor de gek hield en de kortzichtige doktoren het te snel afwimpelden met `spastische darm´ en `daar valt niets aan te doen´ antwoorden. Ik zoog alle nieuwe informatie op als een uitgedroogde spons en deed nog die zomer mijn eerste whole 30. Wat een verlichting en wat een helderheid! Daar moest ik meer mee doen, dit moest ik delen en dus begonnen mijn ijverige vingers te typen en ontstond mijn eerste blog (v)oer&zo.

Inmiddels ben ik anderhalf jaar (op moment van dit schrijven) verder en, dankzij een aantal zeer toegewijde bloggende specialisten, een heel stuk wijzer. Door goed te luisteren naar mijn lichaam, veel vallen en opstaan en het blijven lezen en volgen van de laatste ontwikkelingen en studies voelen mijn lichaam en geest eindelijk lichter en is de balans zo goed als hersteld.

Het is tijd om die wijsheid te delen, maar vooral ook te gebruiken! Lekker veel rommelen in de keuken, mijn nieuwe huis en straks ook op mijn balkon.  Ik ben geen chef kok, heb geen diploma als voedingsdeskundige of binnen de gezondheidszorg, wel heel veel kennis door de opleidingen aromatherapie en sport massage en mijn passie voor gezond eten en leven. Hier zal ik de perikelen die komen bij het toepassen van die passie in een simplistisch leven waarbij biologisch eten volgens het oer principe en natuurlijke verzorging voorop staan delen. Veel van de informatie op deze site komt voort uit overlevering en traditie waar geen wetenschappelijke claims op te maken zijn, maar waar mogelijk zal ik wel gedane studies benoemen. Verder wens ik jullie veel lees plezier, ben je vrij om vragen te stellen of commentaar te geven en rest mij alleen nog de uitnodiging om lekker met mij mee te reizen op weg naar een goede gezondheid en een evenwichtig leven.

Helen.