Paleo leven op budget

Een veel besproken topic die de aandacht waard is. Er staan hele discussies op het net over de kosten van een paleo/primal/oerzuiver leven. Tegenstanders zeggen ja, want om de een of andere reden zijn groenten en vlees in hun natuurlijke vorm duurder dan de gmo troep die als onkruid de wereld probeert te domineren. Voorstanders roepen vooral nee omdat het in verhouding goedkoper is, want kijk maar eens hoe gezond je er van wordt en hoeveel doktersafspraken, tandartsbezoeken en medicijnkosten je bespaard. Ik kan mij in beiden vinde,n maar geef eerlijk toe dat het voor mij geen voordeel oplevert dat ik de afgelopen twee en een half jaar niet naar de huisarts of tandarts ben geweest, ik ging al vrijwel nooit dus waar zit het verschil? En ja, het is toch best een investering om grasgevoerd vlees, polderhoen, buiten kip eieren, biologisch en ecologisch te eten en als je dan net als ik het ook nog eens doet vanwege auto-immuun problemen en je je lichaam probeert te helen en daarvoor supplementen wilt gebruiken loopt de prijs al heel snel hoog op.

De afgelopen twee jaar heb ik enorm moeten worstelen om een goede balans te vinden tussen wat ik voor mijzelf wil en mijzelf gun en wat ik werkelijk kan betalen, ik heb maanden gehad waarbij ik mij compleet verloren en hulpeloos voelde omdat ik niet voor elkaar kreeg om mijn bord te vullen met het eten dat ik graag wilde eten, ik raakte moedeloos en viel (te vaak) terug in een slecht eetpatroon van goedkope pasta en junk food. wat vooral heeft te maken met mijn eigen standaarden.

Bovenaan mijn lijst van dit is belangrijk in wat ik eet staat het vlees. Dit moet grasgevoerd en zonder hormonen en antibiotica zijn. Het dier moet geleefd hebben zoals moeder aarde dat bedoeld heeft. Nummer twee op de lijst is eieren. Ook de eieren moeten graanvrij zijn en van kippen komen die lekker buiten hebben kunnen spelen. Daarnaast dacht ik heel lang dat ik allerlei dure superfood, noten en gedroogd fruit nodig had om het allemaal lekker en divers te kunnen houden en heb ik heel wat centen verspild aan “gezonde” snacks, ik heb een periode veel paleo cakejes en pannenkoekjes gemaakt en maakte mijn lichaam alleen maar meer en meer stuk met al die verborgen suikers en slechte vetten (het is niet gezond om amandelen/noten op te warmen, stop met al die amandelmeel koekjes en eet echt eten!). Het heeft aardig wat tijd gekost maar ik kan nu eindelijk zeggen dat ik genezen ben van al die opvattingen en nu op nummer drie van wat ik belangrijk vind in mijn voeding de al oude groentes heb staan. Ja het liefst bio- en ecologisch maar helaas vrijwel nooit haalbaar omdat mijn budget al grotendeels op gaat aan het vlees en de eieren. Een tijd lang ben ik naar de markt gegaan, maar ik besefte mij dat ik vaak te veel kocht, geen zin had in wat ik had gehaald en dus een hele hoop kon weggooien. Zonde van het geld! Heb je een gezin en veel monden te voeden dan denk ik dat het een goede optie blijft, maar voor mij alleen is de markt niet altijd goedkoop. ik ben al snel geneigd te veel te kopen omdat het goedkoop is, maar in de praktijk eet ik helemaal niet zoveel en zo lang blijken die goedkope groentes niet goed te blijven. Dus, ik koop het meeste uit de diepvries, iets wat mij eerst tegen stond omdat ik het altijd minder lekker vond dan wanneer ik verse groente klaarmaakte. Mellissa van Clothes Make the Girl heeft mij hierin heel erg geholpen met één simpele tip die geld en tijd bespaart, ik stoof mijn groentes, beetje vet, beetje water en lekker laten staan tot het bijna/net gaar is, het water laat ik verdampen voordat ik het in bakjes stop en in de koelkast zet waar deze tot wel vijf dagen bewaard kunnen worden. Het fantastische is dat ik nu s morgens voor mijn werk soms alleen maar even wat vlees sta klaar te maken, gewoon de groente kan kiezen waar ik zin in heb en zo snel een heerlijke maaltijd voor ‘on te go’ heb. En ook wanneer ik thuis kom hoef ik vaak slecht even de groente naar mijn keuze op te warmen en het vlees erbij te kiezen en ben ik lekker snel klaar.

Goed, terug naar het geld, dit zijn voor mij de drie belangrijkste factoren voor een happy en gezond budget, lijf en geest. Ik doe maandelijkse boodschappen (of soms zelf tweemaandelijks, zoals mijn kokosolie) van kruiden die op zijn die ik online koop (bewaar de kruiden in de koelkast en doe slecht een kleine hoeveelheid in potjes in de kast voor makkelijk gebruik, dit helpt tegen schimmelvorming), een paar flessen natuurazijn (a 49 cent per fles) voor de was, olijfolie, olijven, kokosmelk en tomatenpuree. Ik haal ongeveer een keer in de twee maanden een vleespakket bij mij in de buurt die ik zelf invries, dit scheelt geld maar is ook voordeliger omdat de voorverpakte versie gericht is op twee personen en ik op deze manier mijn eigen porties kan bepalen. Ik haal per maand ook nog extra lever, halve polderhoen (heel is nog goedkoper maar ik ben bang dat dat iets te veel kip is voor één persoon) nog wat extra schenkels voor gelatine rijke bouillon en bacon en speklapjes. Simpelweg gezien hoef ik dan alleen nog groentes te halen, wat mooi aan te passen is aan het geld dat overblijft. Deze maand is dat wat minder, dus dan wordt er minder luxe gegeten, andere maanden wat meer waardoor er ruimte is om mijzelf eens lekker te verwennen met een beetje blauwe kaas bij mijn entrecote of een flesje wijn bij het eten.

Paleo diet lifestyle heeft een fantastisch artikel met wel 25 tips om je aan je budget te kunnen houden en ik ben blij te lezen dat ik vrijwel alle tips heb mogen ontdekken en toepas en ook werkelijk een stuk minder financiële druk heb hierdoor.

Houdt het simpel en vreet jezelf niet op!

Voedzame groet,

Helen.

 

Het plaatje is van een artikel die ik eerder heb geschreven voor (v)oerenzo mijn budget was op dit moment iets groter dan nu ik mijn eigen appartementje met huisdier heb. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.