Weston A. Price Congres 2015

Het is alweer twee zaterdagen geleden dat ik een dag lang informatie over de eet- en leefwijze van primitieve stammen en hoe dit zich vertaald naar vandaag de dag heb mogen verorberen van een aantal grote namen binnen de Weston A. Price Foundation (WAPF of WAP) delegatie Nederland en niemand minder dan Sally Fallon zelf die dit fonds heeft opgezet en het werk van de tandarts voort zet. Het was een zeer enerverende en motiverende dag.

De Introductie

Een van de organisatoren en sponsor van het congres, Fred Meijers, mocht het spits afbijten en wist op een energieke manier direct de aandacht te trekken en enthousiasme op te wekken voor alles dat er deze dag zou komen. Er werd in een korte introductie verteld wie er aan het woord zouden komen, wanneer de lunch en een korte middag pauze zou zijn, dat wij vragen konden bewaren tot het einde van de dag wanneer alle sprekers op het podium plaats zullen nemen om deze te beantwoorden. Emmy, de kokkin van Antropia waar het congres werd gehouden werd op het podium geroepen om wat meer te vertellen over het uitgebreide WAP menu voor de lunch welke is samengesteld met producten van onder andere de standhouders die beneden hun producten stonden aan te prijzen. En uiteraard kregen wij een korte introductie naar wie deze  dr. Price nu eigenlijk is. Zo werd ons verteld dat hij al in 1930 een vooruitziende blik had en zou hebben gezegd; “Als wij zo doorgaan met het eten van geraffineerd voedsel vol additieven, dan komt er een ziekte explosie”.

Er werd een filmpje, welke opent wanneer je op het plaatje van Weston Price klikt, getoond. Het is meneer Price zelf aan het woord over zijn bevindingen tijdens zijn reizen naar diverse primitieve volkeren voor zijn onderzoek naar het waarom. Waarom heeft de westerse wereld last van tandbederf terwijl er bij de traditionele volkeren niet of nauwelijks gaatjes of bederf te vinden is?

YouTube video: Dr. Weston A. Price aan het woord.

Met notitieblok en pen in de aanval compleet geënthousiasmeerd mocht van mij de eerste spreker wel het podium op komen.

Bio-Holistische Tandarts Alex Abeling

Wat kan ik zeggen over de eerste spreker? Laten we zeggen, het was niet de beste start van het congres. De beste man voelde de druk van slechts 25 minuten spreektijd om al zijn informatie over te kunnen brengen en liet dit duidelijk merken.

Gehaast en veelal voorlezend raasde hij door de stof heen. De essentie van het verhaal raakte ik halverwege dan ook een beetje kwijt, maar denk ik uiteindelijk wel weer gevonden te hebben. Deze bio-holistische tandarts uit Limburg kwam ons vertellen hoe men eerst zelf gezond moet worden voordat men een gezonde baby kwam krijgen. Of nee het gaat toch niet allemaal alleen maar om baby’s krijgen? Meer dan de helft van het publiek hier is die leeftijd allang gepasseerd. Een golf van paniek ging door de zaal toen duidelijk werd dat het een verhaal ging worden over toxines. Hormonale toxines (anticonceptie) en zenuwstel belastende toxines (vaccinaties, neurogene toxines en hedendaagse drugs). Toxines waarmee vrijwel iedereen in de zaal op de een of andere manier wel in aanraking is geweest, maar waarvan er een boven alles uit sprong en die de ‘meer dan de helft’  groep angstige blikken gaf.

Wortelkanaalbehandelingen zijn een voorbeeld van neurogene toxines. Deze toxines lekken via de kleinste vaten het lichaam in en verstoren de balans en zouden ten alle tijde vermeden moeten worden. De buurvrouw rechts van mij fluisterde angstig mijn kant op, ” ik heb een wortelkanaal behandeling, die moet er dan maar uit… Maar ja, wat doe je dan?”

Wat mij vooral ook bij is gebleven is de opmerking dat al deze toxines, met name de hormonale toxines van anti-conceptie middelen ook de opname van voedingsstoffen, mineralen en vitamines tegen gaat en door de verstoring in hormonale balans daarmee ook de partnerkeuze beïnvloed. De vrouwen kunnen de juistere feromonen niet meer herkennen, wat zorgt voor de vele slechte partnerkeuzes en stuklopende relaties.

Maar wees gerust! Met behulp van bijvoorbeeld energetisch testen kan in de natuurgeneeskunde worden achterhaald hoe de verstoring zich bij jou uit en een plan worden opgesteld om weer helemaal ‘ schoon’  te worden en in balans te raken om zo gezonde baby’s te kunnen baren met de juiste partner. En voor de oudere generaties? Doe wat aan die wortelkanaal behandeling, want volgens dr. Mercola zou rond de 70% van de kankerpatiënten een wortelkanaal behandeling hebben gehad.

Ik moet eerlijk zeggen, voor zover zijn verhaal te volgen was klonk alles heel plausibel, maar de ” feiten” en cijfers waarmee deze tandarts kwam aan het eind van zijn verhaal om zijn punt duidelijk te maken vond ik niet ijzersterk. Iedereen die door de angst welke hen was ingejaagd heen kon luisteren kon duidelijk horen dat het een ‘ kan’ kanker veroorzaken verhaal is en dat er geen studie is genoemd welke laat zien dat deze 70% inderdaad kanker heeft gekregen wegens de lekkende toxines uit hun wortelkanaal behandeling.

Bron plaatje: http://www.vaccinenation.org/2014/04/10/ice-cream-causes-shark-attacks-vaccines-cause-autism/

Bron plaatje: http://www.vaccinenation.org/2014/04/10/ice-cream-causes-shark-attacks-vaccines-cause-autism/

 

Een gevalletje, als er ijsjes worden gegeten zijn er ook altijd meer haaien die de mensen aanvallen. Dus ijsjes eten verhoogt de kans op een aanval van een haai.

 

Sally Fallon

Daar is ze dan. Mevrouw Fallon zelf. De introductie van Fred laat merken dat hij haar hoog heeft zitten, als een verliefde man die gepassioneerd over zijn vrouw verteld kondigt hij haar aan. Zij is samen met haar, duidelijk ouder ogende, man ingevlogen en wilde absoluut niet betaald krijgen voor haar tijd. Enkel de tickets mochten betaald worden. Ik heb vele foto’s op het internet voorbij zien komen van deze vrouw, meerdere filmpjes gezien en ook meerdere reacties op foto’s en video’s gelezen en was blij verrast toen er een frisse vrouw met prachtige glimlach het podium op kwam lopen. Er zijn felle discussies geweest over haar verschijning, hoe zij een hormonale disbalans zou hebben welke goed zichtbaar was in het gezicht en aan een bochel op haar rug. Toegegeven, die foto’s zagen er niet plezant uit en baarden ook mij zorgen. Mooi dus dat ik nu de kans heb gekregen om haar in levende lijve te zien.

Sally ging gelijk van start en wond er geen doekjes om. Vandaag zouden wij te horen krijgen wat nu eigenlijk een gezond dieet is. Zij noemt diverse populaire diëten als Atkins, vegetarisch, the Zone, rauw, macrobiotisch etc. Een dieet noemt zij echter (meerdere malen tijdens haar presentatie) apart en met duidelijke minachting in het bijzonder. Het Paleo dieet. Ze heeft er geen goed woord voor over. Want het Paleo dieet predikt dat men vooral mager vlees moet eten, weinig vet en uiteraard geen granen. Aangesproken als ik mij voel fluister ik nu naar de buurvrouw rechts van mij dat dit onjuist is. Ik weet niet beter dan dat er juist vet in het dieet zit, dat het super gezond is om het vet aan je vlees te laten (mits grasgevoerd en zonder antibiotica volgepompt) en dat ik juist veel gezonde vetten in mijn dieet laat terugkomen. Waar ik Sally wel gelijk in kan geven is het feit dat een dieet vooral voor het hele gezin moet werken en niet te veel moeilijkheden moet veroorzaken. Dat wat je kookt moet het hele gezin van kunnen eten.

Weston A. Price, zo vertelt zij, kwam tot de conclusie dat men al bij de 1e generatie welke een westers dieet volgden de gevolgen zag bij hun kinderen. Naast slechte tanden van kinderen werden deze ook geboren met smallere gezichten waardoor er minder ruimte is voor het hele gebit en scheve tanden en kiezen vormden maar ook tuberculose kwam om de hoek kijken wegens ondervoeding tijdens de zwangerschap waardoor de longen niet goed konden ontwikkelen.

De westerse wereld heeft een verstoorde kijk op wat onze ziekten en ongemakken veroorzaakt. Wij kijken naar de drie G’s, germs (bacteriën), genes (genen) en God. Primitieve volkeren keken juist naar hun voeding. Zo moesten vrouwen voor en tijdens hun zwangerschap meer eten van voedzame vetten als grasboter voor een goede ontwikkeling van het kind, terwijl men bijvoorbeeld vandaag de dag de onvruchtbaarheid van een vrouw zou wijten aan haar genen. Sally geeft als voorbeeld de cijfers uit America. Daar zitten zij nu op de 3e generatie welke volgens een westers dieet leeft en heeft 30% problemen met de vruchtbaarheid. Oké, weer die kinderen? Het lijkt wel een congres te worden ten behoeve van de voortplanting in plaats van de gezondheid, ik zou mij bijna aangesproken voelen dat ik nog geen gezonde, lachende, niet huilende, alerte baby’s op de wereld heb gezet.

Sally vertelt deze dag veel en weet dit met humor en haar mooie glimlach te brengen. Om alert te blijven tijdens deze lange zitten hebben wij twee keer de opdracht gekregen om even op te staan ons te rekken en strekken en weer wat beweging in ons lijf te gooien. Ik heb voor de pauze al een paar kantjes volgeschreven over de eerste 3 principes van het WAP dieet en mocht dit na de lunch aanvullen met nog eens 8 principes om het verhaal compleet te maken. Hierover zal ik later meer schrijven, maar waar het volgens mij op neer komt is dat gefermenteerde visolie de heilige graal is, wij met onze enkele maag niet gemaakt zijn om groenten (en ook granen) te verteren en dus is ook fermentatie een sleutelwoord en (dierlijk)vet is goed, maar geraffineerde oliën zijn slecht. Het is makkelijk om tijdens dit congres alle woorden als waarheid aan te nemen. Bijna borrelt er weer een brood bevlieging bij mij op en dat terwijl ik zelfs tijdens dit congres nog met pijnlijke verkrampte buit zit van mijn laatste ‘ik kan best weer granen gaan eten’ bevlieging. Feit blijft, zo laat mijn mislukte experiment zien, dat brood en ik nog altijd niet samen gaan. Mevrouw Fallon heeft mij dan ook niet weten te overtuigen dat Paleo een “FAD”  is en voor mij niet de juiste weg zou zijn.

De Lunch en Middag Pauze

Om half een, tussen de presentatie van Sally door, werden wij anderhalf uur lang losgelaten om te proeven van al dat heerlijks dat Emmy voor ons gekookt heeft. Er was veel, heel veel! Van soepen en stoofpot tot salades, rijst en belegde broodjes en dat verdeeld over twee verdiepingen. Ook Sally en haar man sloten aan bij de lunch, er dwarrelden al snel ” fans” rond die niet konden wachten met hun vragen. Ik heb voor mijzelf een bordje stoofvlees (gemaakt van vlees van Pure Graze) en rucola salade weten te bemachtigen en ergens tussen de hongerige menigte een sta tafel weten te vinden om het op te peuzelen. Het smaakte heerlijk, maar echt genieten lukte mij niet. De drukte overweldigd mij en de ongeorganiseerde menigte welke niet gewoon netjes een lijn wist te vormen bij de verschillende buffetten irriteerde mij. Zodra mijn eten op was ben ik weer naar boven gelopen in de hoop daar nog wel even te kunnen zien welke soepen en andere lekkernijen er stonden. Helaas! Alles was al op. Snel de drukte ontvluchten dan maar en lekker in de lege zaal plaatsnemen om alle informatie van de ochtend nog even te laten bezinken.

Bron: http://organicfitness.com/traditional-diets-for-optimal-health/

Bron: http://organicfitness.com/traditional-diets-for-optimal-health/

Een man uit Deventer had hetzelfde idee, maar was wel in voor een praatje. Hij had zojuist even gezocht naar de tandarts uit Limburg omdat hij toch graag nog even zijn lezing rustig door zou willen nemen omdat het allemaal zo snel ging. Helaas, er is geen powerpoint van die even per email kan worden toegezonden, maar goed ook hij zal een tandarts gaan zoeken om wat aan die wortelkanaalbehandeling van een aantal jaar terug te doen. Vervolgens vertelde hij enthousiast mij hoe hij er in de Bilt al bij was, hoe hij altijd op zoek is naar het beste vlees en dat vooral orgaanvlees erg moeilijk te vinden is. Want het dier kan wel grasgevoerd zijn, maar wat heeft de boer met het stuk grond gedaan? Als deze bespoten is met chemicaliën ben je er nog niet.

De middagpauze om kwart voor vier was nog rommeliger dan de middag. Fred kondigde de thee aan door in geur en kleur te vertellen over de heerlijke hapjes die Emmy voor ons had klaargezet. Er zouden amuses zijn van rauwmelkse room en frambozen en ook chocolade bolletjes. Wees gerust, er is voor iedereen ‘e’en dus niemand zal te kort komen.
Hongerig liep de menigte uit en nog voordat ik beneden was om te zien wat voor lekkers er zou staan was alles op. Ik kon niet eens zien op welke tafels al dat lekkers dan had moeten staan, maar de menigte welke al beneden was bruiste nog nakauwend van enthousiasme over al het lekkers. Ik besloot het maar te laten en mij nog wat meer te verdiepen in de stands. Ik bestelde rauwmelkse producten welke ik later kon ophalen en kocht twee stukken rauwmelkse kaas voordat ik wederom de rust opzocht in de zaal.

Terwijl de zaal weer langzaamaan vol druppelde nam de buurvrouw rechts van mij weer plaats met een ietwat teleurgestelde blik. Ook zij heeft geen enkel hapje gezien.

 

Roelf Havinga

De spreker die na de excuses van Fred over de foute informatie omtrent de hoeveelheid hapjes aan het woord kwam, kwam ons niets vertellen over voeding voor ons lichaam, maar voeding voor de aarde. Daar waar het allemaal begint, want als de grond niet gezond is, hoe kan dan je voedsel gezond zijn? (Had de man uit Deventer toch een goed punt).

De lezing met als titel, Ontkennen van natuurlijke overvloed in landbouw en samenleving, leek voor een klein deel van het publiek niet interessant genoeg om pen en papier erbij te houden. Ikzelf kon de sprankeling in de ogen en stem van deze beste man wel waarderen. Dit is duidelijk waar zijn passie ligt en hij heeft er duidelijk een mening over hoe de landbouw het beter kan doen.

De essentie die ik uit zijn verhaal heb gehaald is dat wij de aarde met onze huidige technieken behoorlijk verstoren. De grond heeft een eigen ecosysteem die slim genoeg is om heel veel werk voor ons te doen. bespuiten van gewassen zou niet nodig zijn wanneer wij de grondlaag niet zo veel schade zouden aanrichten. Het verhaal was kort en krachtig en werd afgesloten met het gepassioneerde verzoek om alsjeblieft lief te zijn voor de natuur, positieve energie uit te stralen en mee te werken om weer terug naar de kennis van de natuur te gaan.

Mike Donkers

De laatste spreker is een van de organisatoren van het congres en de vertaler van het boek van Weston A. Price. Hij heeft geen kaartjes in de hand en al helemaal geen begeleidende presentatie op het grote scherm voor ons. Hij zou ons komen vertellen over Paul Blokker, een naam die mij niets zegt maar, zo laat ik mij vertellen, binnen de WAP wereld een bekende is. Echter is deze man in mei 2014 overleden aan een hartaanval en is het nog te vroeg om zijn verhaal te vertellen. Een korte google zoektocht verteld mij dat hij een boer was die pleitte voor de gezondheid van echte boter, moeilijk te accepteren wanneer hij vervolgens is komen te overlijden aan een hartaanval? Ja, het wekt bij mij vraagtekens op maar dat is voor een andere keer om te onderzoeken.

Mike’s pleidooi gaat over het overstappen van een lichaam dat energie haalt uit suikerverbranding, naar een lichaam dat loopt op vetverbranding. Hij gaat van hot naar her en weet bij mij eerder meer vragen op te wekken dan dat hij mij overtuigd van iets. ” Laat ik iets vertellen over mijn eigen dieet en hoe mijn dag eruit ziet”, zegt hij. “Ik ontbijt niet, want ik ben s morgens nog het eten van gisteravond aan het verwerken en heb hierom bij het opstaan geen honger”. Hij eet vaak stoofpotten met lekker veel vetten en breekt zijn vasten periode vaak pas de volgende ochtend laat met een glas rauwmelkse kefir. Vervolgens luister ik ineens naar het verhaal dat verteld over warmte produceren middels vetverbranding en hoe men niet kan vasten op wilskracht. “je moet altijd eten wanneer je honger hebt!”.

Als je voldoende voedingswaarden binnen krijgt, hoef je ook niet zoveel te eten, je bent sneller en langer voldaan. Ik vang nog meer op over hoe vet eten goed voor je is, “verzadigd vet beschermt de lever. Wat doe je na het drinken van alcohol? Je wilt vet eten.” Je eten langzaam koken en sudderen is het beste en voor de mensen die interesse hebben prijst hij ook nog even een slowcooker aan welke nu in de uitverkoop zou zijn.

Hij sluit zijn verhaal af met de mededeling dat dit hele congres eigenlijk geheel overbodig is. Je gaat naar voedingscentrum.nl en doet het tegenovergestelde van wat zij adviseren.

Tot Slot

Met het vragen rondje bleek dat ik niet de enige was die op sommige vlakken het spoor bijster was. Hoe zit dat wanneer je in jouw omgeving geen rauwmelkse grasgevoerde zuivelproducten kunt krijgen, is supermarkt roomboter dan net zo goed? Sally geeft, gelukkig, aan dat het niet gaat om jezelf helemaal kapot stressen of je wel de beste producten in huis hebt, maar dat je het beste maakt van dat wat je wel hebt. Supermarkt boter is nog altijd beter dan margarine. Er volgen nog wat vragen en ik had er stiekem zelf ook nog wel een paar, maar ik moest zo nodig naar het toilet en was zo vol informatie en indrukken dat voor mij de dag de dag mocht zijn. Ik excuseerde mij richting de buurvrouw rechts van mij, haalde mijn bestelling rauwmelkse producten op en vertrok met volle tassen richting huis.
In de trein op weg naar huis laat ik alles nog eens bezinken. Wat neem ik eigenlijk, naast die volle tas, nog meer mee van deze dag? ‘Eet dierlijk vet of je gaat dood’ is het eerste dat in mij op komt. Maar nee, dat klopt niet. Er zijn toch immers zat veganisten welke gezond oud worden? Ah ja, wacht! Het gaat niet om ons, het gaat om ons nageslacht, de voortplanting! Om gezonde kinderen te kunnen krijgen heb je de juiste bouwstoffen nodig, die haal je niet uit planten alleen. Sterker nog, de meeste planten moeten door ons “voor verwerkt”  worden om deze juist te kunnen verteren, maar vlees. Vlees en vis is goed voor iedereen, dus eet vooral je grasgevoerd stukje vlees want daar zitten alle belangrijke bouwstoffen in en vergeet niet wat Sally Fallon zegt, gefermenteerde visolie is ook voeding en geen supplement.2015-01-31 18.23.10

Ik voel mij in ieder geval een stuk beter en ben na vandaag weer trots op mijn eigen getrokken gelatine rijke bouillon, op het feit dat ik tijd vrij maak om maaltijden voor te bereiden en niet voor de makkelijke, luie, weg kies om alles voorverpakt en kant en klaar uit de supermarkt te halen. Ook weet ik weer waarvoor ik het allemaal doe… Voor mijn eigen energie en gezondheid, omdat ik geloof dat de natuur, plant en dier, respectvol behandeld moeten worden en uit respect voor mijzelf. Want ik voel mij beter bij het bewust eten van echt eten en een lepeltje visolie in de ochtend en loop niet weg van rauwmelkse zuivel en verse groenten, maar laat wel de granen en geraffineerde suikers en oliën staan en ben ondanks het enthousiasme van de sprekers en het overgrote deel van het publiek niet overtuigt dat alles wat ik deze dag aan informatie heb mogen ontvangen voor mij de waarheid is.

 

 

Rauwmelkse gefermenteerde gezondheidsgroet,

Helen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.