Whole 30 wel – Whole 30 niet

Nou, noem mij maar een cliche…

Ik ben het jaar vol goede moed ingegaan en ondanks genoeg redenen om het niet te doen (een nog niet helemaal hersteld opgebrande geest en lijf, het hebben van geen keuken want o ja we zijn bezig met een grote verbouwing van ons nieuwe huis) een Whole30 aangegaan. Alles ging uitstekend, ik kreeg weer plezier in het koken, in het eten van heerlijke voor mijn lijf gezonde gerechten en kon de moed volhouden om weer naar een optimale gezondheid te groeien.

Keuken bij aankoop, lekker ouderwets, onbruikbaar, helaas ook het blad moest wijken

Koken in een van de improvisatie keukens. Toen nog op de begane grond met kale muren

Toch gaat het ergens mis. In mijn hoofd herhaal ik nu met de dag meer en meer de mantra “Dit is het jaar van mijn gezondheid” maar ondertussen prop ik mij vol met de slechtste dingen en dat ging al mis op de laatste dag van mijn Whole30, de eerste dag dat ik weer volledig op kantoor aan het werk was. Het bleek toch allemaal te veel en de emotionele eter in mij heeft weer gewonnen. Helaas, na zoveel pogingen en nieuwe wegen zoeken en bewandelen ben ik er nog steeds niet. Ik heb nog steeds te veel “last”  aan mij hangen dat mij dwingt in de richting van junk food. De cirkel lijkt nog steeds niet doorbroken, maar niets is minder waar! Want het volgen van deze Whole30 heeft mij in combinatie met het lezen van de boeken van Melissa Hartwig wel degelijk in de juiste richting geholpen en iets heel waardevols gebracht!

In plaats van mijn schuldgevoelens de overhand te laten nemen accepteer ik nu wat het is en blijf ik sterk in het geloof dat ik er wel weer ga komen. Ja ik ben in de maand februari weer compleet de verkeerde kant op gegaan en ja mijn lijf laat dat duidelijk weten, maar ik ga mij daar niet meer door laten neerhalen. Ik ga niet boos worden op mijzelf, maar luister goed naar mijzelf en zie welke triggers mij niet op de juiste weg helpen en bouw zo mijn kracht op om nog weer stappen verder te komen.

Instragram 30 april 2017. Koken in de multi(slow)cooker te midden van de bouwrommel

Zo weet ik nu dat de dagen op kantoor voor mij momenteel nog te veel prikkels zijn en dat ik daarom maar beter kan zorgen dat het eten al klaar is wanneer ik thuis kom, want koken daar voel ik op dat moment niets meer voor. Daarnaast heb ik nu geleerd dat ik moet zorgen dat ik iets te doen heb op het moment dat ik thuis kom zodat ik niet kan toegeven aan de vermoeidheid die ik voel en waarbij ik normaliter als een zoutzak op het bed kwam te liggen en verder niets meer wilde doen. Ik zorg dat bij thuiskomst de wasmachine bijvoorbeeld net klaar is zodat ik de was wel moet ophangen (want niemand wil toch stinkende was) en dat dit een goede zet is in de juiste richting om actief de dag te laten bezinken in plaats van ineen te vallen tot een hoopje verdriet.

Ook weet ik dat ik in de weekenden dat er geklust moet worden ik mogelijk over mijn grenzen heen zal gaan, dat dit zorgt voor pijnen wanneer ik niet voldoende eet en dus moet zorgen dat ik met het grootste gemakt een goede maaltijd op tafel zet voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Dus, lekker makkelijk voorgesneden groenten bij elkaar, mayo en mosterd erdoor en een blikje tonijn voor de lunch en ik heb een prima lunch. En voorgesneden roerbak groenten, geschilde krieltjes en bijvoorbeeld biefstuk reepjes, allemaal in dezelfde multi-cooker tegelijk klaar te maken, is een heerlijk simpel gerecht voor het avondeten.

Koffie is mijn duivel en alcohol is ook niet bepaald slim wanneer mijn wilskracht al niet zo sterk is dus ja ik weet dat ik dat beter kan laten staan. En sommige dingen zijn nu eenmaal zo totdat wij een echte keuken hebben, met kookplaat, aanrechtblad en gootsteen op een ergonomisch normale hoogte om nog meer plezier en gemak te kunnen beleven in het klaarmaken van lekkere gerechten. Tot die tijd schrijf ik het lekker van mijn af en laat ik mijn mantra voor dit jaar resoneren terwijl ik in mijn improvisatie keukentje mijzelf zit op te laden voor weer een flink klus weekend.

Gelukkig komt het voorjaar er weer aan en kan de BBQ straks ook weer tevoorschijn worden gehaald, dat maakt alles natuurlijk automatisch al een stuk leuker en lekkerder!

Moedige groet,

Helen

 

 

 

 

Bron uitgelichte afbeelding: Whole30.com